Waterhardheid Ter Heijde (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Ter Heijde. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Ter Heijde is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Ter Heijde is een kleine woonplaats met 530 inwoners. Ter Heijde hoort bij de gemeente Westland. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Ter Heijde

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Ter Heijde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Ter Heijde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ter Heijde

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ter Heijde?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ter Heijde is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.