Waterhardheid Terhole (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Terhole kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Terhole is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Terhole is een kleine woonplaats met 480 inwonenden. Terhole hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Terhole

U kunt waterhardheid van 6,38 dH misschien "prima" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Terhole waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Terhole**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Terhole

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Terhole?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Terhole is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.