Waterhardheid Termunten (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Termunten kenmerkt zich door een waterhardheid van 12,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Termunten biedt plaats aan 420 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Termunten maakt deel uit van de gemeente Delfzijl. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Termunten

De beleving van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Termunten objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 12,50 dH in Termunten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Termunten

Becijfering voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Termunten?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Termunten is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.