Waterhardheid Termunterzijl (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Termunterzijl. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Termunterzijl telt 310 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Termunterzijl maakt deel uit van de gemeente Delfzijl. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Termunterzijl

U kunt een hardheid van 12,50 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Termunterzijl objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Termunterzijl**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Termunterzijl

Calculatie voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Termunterzijl?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Termunterzijl is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.