Waterhardheid Terneuzen (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Terneuzen. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Terneuzen is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Terneuzen biedt plaats aan 24.880 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Terneuzen ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Terneuzen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Terneuzen

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Terneuzen objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Terneuzen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Terneuzen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Terneuzen?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Terneuzen is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.