Waterhardheid Terschuur (Barneveld)

Zacht
0
5,90
dH
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,90 dH. Zo hard is het leidingwater in Terschuur minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Terschuur is 6,80 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Terschuur biedt plaats aan 1.465 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Terschuur bevindt zich in de gemeente Barneveld. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Terschuur

U kunt een hardheid van 5,90 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Terschuur objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Terschuur**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Terschuur

Calculatie voor 5,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Terschuur?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Terschuur is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.