Waterhardheid Terwispel (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Terwispel is 6,90 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Terwispel is 7,20 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Terwispel is een kleine woonplaats met 1.060 inwonenden. Terwispel maakt deel uit van de gemeente Opsterland. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Terwispel

Mensen kunnen een hardheid van 6,90 dH "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Terwispel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,90 dH in Terwispel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Terwispel

Becijfering voor 6,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Terwispel?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Terwispel is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.