Waterhardheid Terwolde (Voorst)

Zacht
0
5,50
dH
5,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Terwolde ligt rond de 5,50 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Terwolde is 5,70 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Terwolde is een kleine woonplaats met 2.425 inwonenden. Terwolde is onderdeel van de gemeente Voorst. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Terwolde

Sommige mensen kunnen een hardheid van 5,50 dH "normaal" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Terwolde objectief meten

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,50 dH in Terwolde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Terwolde

Berekening voor 5,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Terwolde?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Terwolde is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 5,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.