Waterhardheid Teteringen (Breda)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 dH. Zo hard is het water in Teteringen minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Teteringen is 10,70 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Teteringen is een kleine woonplaats met 7.315 inwonenden. Teteringen is onderdeel van de gemeente Breda. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Teteringen

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,90 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 7,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Teteringen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,90 dH in Teteringen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Teteringen

Calculatie voor 7,90 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Teteringen?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Teteringen is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.