Waterhardheid Teuge (Voorst)

Zacht
0
5,50
dH
5,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Teuge kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,50 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Teuge is 5,70 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Teuge is een erg kleine woonplaats met 695 inwoners. Teuge ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Voorst.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Teuge

De beleving van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Teuge waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,50 dH in Teuge**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Teuge

Becijfering voor 5,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Teuge?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Teuge is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 5,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.