Waterhardheid Thesinge (Ten Boer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het water in Thesinge. Dit is behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Thesinge is een erg kleine woonplaats met 595 inwoners. Thesinge hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Ten Boer.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Thesinge

De ervaring van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 12,50 dH "OK" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Thesinge waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Thesinge**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Thesinge

Calculatie voor 12,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Thesinge?

Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Thesinge is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te brengen.