Waterhardheid Tiel (Tiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
11,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

11,40 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Tiel. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.

Tiel telt 39.615 inwonenden. Dit is een tamelijk grote woonplaats. Tiel maakt deel uit van de gemeente Tiel. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Tiel

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is erg persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 11,40 dH "OK" vinden en het ontkalken van de tegels accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 11,40 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Tiel waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 11,40 Duitse graden in Tiel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Tiel

Calculatie voor 11,40 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Tiel?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tiel is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 11,40 naar 0 dH terug te dringen.