Waterhardheid Tiendeveen (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Tiendeveen heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Tiendeveen is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Tiendeveen biedt plaats aan 745 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Tiendeveen bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Hoogeveen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Tiendeveen

De indruk van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de douche dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Tiendeveen objectief duiden

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Tiendeveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Tiendeveen

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Tiendeveen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tiendeveen is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.