Waterhardheid Tienhoven (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,90 dH. Zo hard is het leidingwater in Tienhoven minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Tienhoven is 7,70 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Tienhoven is een zeer kleine woonplaats met 1.745 inwoners. Tienhoven bevindt zich in de gemeente Stichtse Vecht. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Tienhoven

De beleving van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 5,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douche accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Tienhoven waardevrij meten

Je kunt de mineralen in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Tienhoven**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Tienhoven

Calculatie voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Tienhoven?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Tienhoven is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.