Waterhardheid Tienhoven (Zederik)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Tienhoven minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Tienhoven is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Tienhoven telt 765 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Tienhoven is onderdeel van de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Tienhoven

De beleving van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douche voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Tienhoven objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Tienhoven**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Tienhoven

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Tienhoven?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tienhoven is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.