Waterhardheid Tienray (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Tienray (Tiendere). Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Tienray (Tiendere) is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Tienray biedt plaats aan 1.205 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Tienray maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Tienray

Men kan waterhardheid van 7,34 dH misschien "normaal" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Tienray objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,34 dH in Tienray**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Tienray

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Tienray?

Zacht water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tienray is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH te reduceren.