Waterhardheid Tijnje (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Tijnje (de Tynje) is om en nabij de 6,90 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Tijnje (de Tynje) is 7,20 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Tijnje biedt plaats aan 1.580 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Tijnje hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Opsterland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Tijnje

U kunt hardheid van 6,90 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 6,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Tijnje waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,90 dH in Tijnje**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Tijnje

Rekensom voor 6,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Tijnje?

Iedereen ondervindt zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tijnje is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.