Waterhardheid Tilburg (Tilburg)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Tilburg. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Tilburg is onderdeel van de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een behoorlijk omvangrijke woonplaats met 189.600 inwoners. Tilburg bevindt zich in de gemeente Tilburg. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Tilburg

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 7,50 dH "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Tilburg waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 dH in Tilburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Tilburg

Calculatie voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Tilburg?

Praktisch iedereen ondervindt zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tilburg is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.