Waterhardheid Tilligte (Dinkelland)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
14,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Zo hard is het kraanwater in Tilligte minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Tilligte is 14,40 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Tilligte telt 765 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Tilligte ligt in de gemeente Dinkelland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Tilligte

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,80 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de badkamer accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,80 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Tilligte objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,80 Duitse graden in Tilligte**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Tilligte

Calculatie voor 6,80 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Tilligte?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tilligte is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.