Waterhardheid Tolbert (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Tolbert heeft een waterhardheid van ongeveer 9,00 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Tolbert is een kleine woonplaats met 4.500 inwonenden. Tolbert ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Leek.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Tolbert

De waarneming van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "prima" vinden en dus het ontkalken van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Tolbert waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 dH in Tolbert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Tolbert

Becijfering voor 9,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Tolbert?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Tolbert is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.