Waterhardheid Toldijk (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Toldijk is ongeveer 7,30 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Toldijk is 12,40 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Toldijk biedt plaats aan 935 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Toldijk ligt in de gemeente Bronckhorst. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Toldijk

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,30 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de kranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Toldijk objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,30 Duitse graden in Toldijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Toldijk

Berekening voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Toldijk?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Toldijk is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.