Waterhardheid Tricht (Geldermalsen)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Tricht heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Tricht is 9,20 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Tricht telt 2.160 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Tricht hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Tricht

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douche voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Tricht objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,00 Duitse graden in Tricht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Tricht

Becijfering voor 7,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Tricht?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tricht is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,00 naar 0 dH terug te brengen.