Waterhardheid Tripscompagnie (Menterwolde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Tripscompagnie. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Tripscompagnie telt 125 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Tripscompagnie hoort bij de gemeente Menterwolde. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Tripscompagnie

Iemand kan waterhardheid van 12,50 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Tripscompagnie waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Tripscompagnie**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Tripscompagnie

Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Tripscompagnie?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Tripscompagnie is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.