Waterhardheid Tuitjenhorn (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Tuitjenhorn heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Tuitjenhorn is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Tuitjenhorn is een erg kleine woonplaats met 3.770 inwoners. Tuitjenhorn ligt in de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Tuitjenhorn

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Tuitjenhorn objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Tuitjenhorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Tuitjenhorn

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Tuitjenhorn?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tuitjenhorn is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.