Waterhardheid Tuk (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Tuk. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Tuk is 8,10 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Tuk telt 1.890 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Tuk bevindt zich in de gemeente Steenwijkerland. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Tuk

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de badkamer dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Tuk objectief bepalen

Je kunt de mineralen in water meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,30 dH in Tuk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Tuk

Rekensom voor 7,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Tuk?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tuk is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.