Waterhardheid Tull en 't Waal (Houten)

Zacht
0
6,20
dH
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,20 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Tull en 't Waal. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Tull en 't Waal is 7,40 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Tull en 't Waal is een kleine woonplaats met 670 inwonenden. Tull en 't Waal hoort bij de gemeente Houten. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Tull en 't Waal

De indruk van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de tegels dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Tull en 't Waal objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,20 Duitse graden in Tull en 't Waal**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Tull en 't Waal

Rekensom voor 6,20 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Tull en 't Waal?

Iedereen ervaart zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Tull en 't Waal is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.