Waterhardheid Twello (Voorst)

Zacht
0
5,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Twello. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalk.

Twello telt 12.525 inwoners. Dit is een vrij kleine woonplaats. Twello bevindt zich in de gemeente Voorst. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Twello

U kunt een hardheid van 5,50 dH "acceptabel" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 5,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Twello objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,50 dH in Twello**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Twello

Berekening voor 5,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Twello?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Twello is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,50 naar 0 dH terug te dringen.