Waterhardheid Twijzel (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Twijzel (Twizel) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 9,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Twijzel (Twizel) is 9,60 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Twijzel is een erg kleine woonplaats met 1.110 inwoners. Twijzel is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Twijzel

De indruk van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,20 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 9,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Twijzel waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,20 dH in Twijzel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Twijzel

Rekensom voor 9,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Twijzel?

Een ieder beleeft volledig onthard water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Twijzel is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 9,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.