Waterhardheid Twijzelerheide (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,20 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Twijzelerheide (Twizelerheide) minimaal. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Twijzelerheide (Twizelerheide) is 9,60 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Twijzelerheide is een erg kleine woonplaats met 1.855 inwonenden. Twijzelerheide is onderdeel van de gemeente Achtkarspelen. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Twijzelerheide

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,20 Duitse graden "OK" vinden en dus het boenen van de kranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 9,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Twijzelerheide waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,20 Duitse graden in Twijzelerheide**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Twijzelerheide

Berekening voor 9,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Twijzelerheide?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Twijzelerheide is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 9,20 naar 0 Duitse graden te reduceren.