Waterhardheid Tytsjerk (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Tytsjerk (Tietjerk) is ongeveer 9,30 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Tytsjerk (Tietjerk) is 9,60 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Tytsjerk biedt plaats aan 1.550 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Tytsjerk bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Tytsjerksteradiel.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Tytsjerk

U kunt hardheid van 9,30 dH "OK" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 9,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Tytsjerk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,30 dH in Tytsjerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Tytsjerk

Calculatie voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Tytsjerk?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tytsjerk is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.