Waterhardheid Uddel (Apeldoorn)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Uddel is ongeveer 6,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Uddel biedt plaats aan 2.860 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Uddel ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Apeldoorn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Uddel

Iemand kan een hardheid van 6,50 dH "prima" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Uddel waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,50 dH in Uddel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Uddel

Becijfering voor 6,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Uddel?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Uddel is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.