Waterhardheid Uden (Uden)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Uden ligt in de buurt van de 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Uden telt 35.420 inwonenden. Het is een betrekkelijk grote woonplaats. Uden hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Uden.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Uden

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Uden objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Uden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Uden

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Uden?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Uden is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.