Waterhardheid Udenhout (Tilburg)

Zacht
0
6,89
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Udenhout is ongeveer 6,89 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag.

Udenhout biedt plaats aan 7.975 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Udenhout ligt in de gemeente Tilburg. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Udenhout

Mensen kunnen hardheid van 6,89 dH wellicht "prima" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,89 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Udenhout waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,89 Duitse graden in Udenhout**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Udenhout

Becijfering voor 6,89 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Udenhout?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Udenhout is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,89 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.