Waterhardheid Uffelte (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Uffelte. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Uffelte is 7,60 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Uffelte biedt plaats aan 1.445 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Uffelte is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Uffelte

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,20 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de kranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 7,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Uffelte objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,20 Duitse graden in Uffelte**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Uffelte

Berekening voor 7,20 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Uffelte?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Uffelte is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.