Waterhardheid Ugchelen (Apeldoorn)

Zacht
0
6,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Ugchelen. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ugchelen is een kleine woonplaats met 6.150 inwoners. Ugchelen maakt deel uit van de gemeente Apeldoorn. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Ugchelen

De betekenis van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,10 dH "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Ugchelen objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,10 Duitse graden in Ugchelen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ugchelen

Rekensom voor 6,10 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ugchelen?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ugchelen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,10 naar 0 dH terug te brengen.