Waterhardheid Uitgeest (Uitgeest)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Uitgeest ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Uitgeest is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Uitgeest is een naar verhouding kleine woonplaats met 13.060 inwonenden. Uitgeest ligt in de gemeente Uitgeest. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Uitgeest

Men kan waterhardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Uitgeest objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Uitgeest**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Uitgeest

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Uitgeest?

Een ieder beleeft volledig zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Uitgeest is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.