Waterhardheid Uithoorn (Uithoorn)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Uithoorn minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Uithoorn is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Uithoorn is een vrij kleine woonplaats met 24.470 inwoners. Uithoorn hoort bij de gemeente Uithoorn. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Uithoorn

De indruk van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de tegels aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Uithoorn waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Uithoorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Uithoorn

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Uithoorn?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Uithoorn is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.