Waterhardheid Uithuizen (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Uithuizen heeft een waterhardheid van 9,00 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Uithuizen is een kleine woonplaats met 5.620 inwoners. Uithuizen bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Uithuizen

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 9,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Uithuizen objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 9,00 Duitse graden in Uithuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Uithuizen

Becijfering voor 9,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Uithuizen?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Uithuizen is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.