Waterhardheid Uithuizermeeden (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Uithuizermeeden kenmerkt zich door een waterhardheid van 12,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Uithuizermeeden telt 3.210 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Uithuizermeeden ligt in de gemeente Eemsmond. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Uithuizermeeden

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Uithuizermeeden objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Uithuizermeeden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Uithuizermeeden

Becijfering voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Uithuizermeeden?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Uithuizermeeden is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te brengen.