Waterhardheid Ulestraten (Meerssen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Ulestraten (Ulesjtraote) ligt rond de 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Ulestraten (Ulesjtraote) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Ulestraten is een erg kleine woonplaats met 2.830 inwoners. Ulestraten hoort bij de gemeente Meerssen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Ulestraten

Mensen kunnen waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ulestraten objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Ulestraten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ulestraten

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Ulestraten?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ulestraten is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.