Waterhardheid Ulicoten (Baarle-Nassau)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,10 dH. Zo hard is het leidingwater in Ulicoten. Dit is behoorlijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkdeeltjes.

Ulicoten biedt plaats aan 1.060 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ulicoten is onderdeel van de gemeente Baarle-Nassau. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Ulicoten

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 10,10 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 10,10 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Ulicoten objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,10 Duitse graden in Ulicoten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ulicoten

Calculatie voor 10,10 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ulicoten?

Een ieder ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ulicoten is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 10,10 naar 0 dH te reduceren.