Waterhardheid Ureterp (Opsterland)

Zacht
0
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Ureterp (Oerterp) is ongeveer 7,20 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.

Ureterp is een kleine woonplaats met 4.850 inwonenden. Ureterp maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Opsterland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Ureterp

Men kan een hardheid van 7,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 7,20 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ureterp objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,20 Duitse graden in Ureterp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ureterp

Calculatie voor 7,20 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Ureterp?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ureterp is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 7,20 naar 0 Duitse graden terug te brengen.