Waterhardheid Usquert (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Usquert heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 9,00 dH. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Usquert is 12,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Usquert is een zeer kleine woonplaats met 1.480 inwonenden. Usquert bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Usquert

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Usquert objectief bepalen

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,00 Duitse graden in Usquert**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Usquert

Calculatie voor 9,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Usquert?

Onthard water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Usquert is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.