Waterhardheid Utrecht (Utrecht)

Zacht
0
6,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,30 dH. Zo hard is het kraanwater in Utrecht. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalk.

Utrecht telt 277.270 inwoners. Dit hoort bij de top-vijftig plaatsen in Nederland en is daarmee een tamelijk grootschalige woonplaats. Utrecht is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Utrecht

Men kan hardheid van 6,30 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,30 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Utrecht objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,30 dH in Utrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Utrecht

Rekensom voor 6,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Utrecht?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Utrecht is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.