Waterhardheid Vaals (Vaals)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Vaals (Vols) ligt in de buurt van de 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Vaals (Vols) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Vaals biedt plaats aan 7.470 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Vaals ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Vaals.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Vaals

U kunt een hardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Vaals objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Vaals**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vaals

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Vaals?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vaals is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te reduceren.