Waterhardheid Vaassen (Epe)

2,20
dH
Zacht
0
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

2,20 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Vaassen. Dit houdt simpelweg in dat uw water zacht is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 2,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Vaassen biedt plaats aan 12.510 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Vaassen bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Epe.


Persoonlijke ervaring zacht kraanwater Vaassen

Men kan een hardheid van 2,20 dH "OK" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 2,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Vaassen waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 2,20 Duitse graden in Vaassen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Vaassen

Calculatie voor 2,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 2,20 dH x 180m3 = 7,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Vaassen?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vaassen is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 2,20 naar 0 Duitse graden terug te brengen.