Waterhardheid Valburg (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,80 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Valburg. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Valburg is 7,90 dH. Dit is tamelijk hard water.

Valburg is een zeer kleine woonplaats met 1.625 inwonenden. Valburg maakt deel uit van de gemeente Overbetuwe. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Valburg

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,80 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de douche dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Valburg waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 4,80 dH in Valburg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Valburg

Rekensom voor 4,80 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Valburg?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Valburg is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,80 naar 0 Duitse graden te verminderen.