Waterhardheid Valkenburg (Katwijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het kraanwater in Valkenburg (Valkeberg). Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Valkenburg is een kleine woonplaats met 4.865 inwoners. Valkenburg maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Katwijk.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Valkenburg

De perceptie van een gegeven hardheid is erg subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 7,34 dH "OK" vinden en het boenen van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Valkenburg waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Valkenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Valkenburg

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Valkenburg?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Valkenburg is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.