Waterhardheid Valkenburg (Valkenburg aan de Geul)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Valkenburg (Valkeberg) is om en nabij de 7,34 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Valkenburg (Valkeberg) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Valkenburg is een relatief kleine woonplaats met 10.725 inwoners. Valkenburg ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Valkenburg aan de Geul.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Valkenburg

De ervaring van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Valkenburg waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Valkenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Valkenburg

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Valkenburg?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Valkenburg is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.