Waterhardheid Valkenswaard (Valkenswaard)

Zacht
0
6,22
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,22 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Valkenswaard. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkvormende deeltjes.

Valkenswaard telt 30.585 inwoners. Dit is een tamelijk grote woonplaats. Valkenswaard hoort bij de gemeente Valkenswaard. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Valkenswaard

De beleving van een bepaalde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,22 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,22 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Valkenswaard waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,22 Duitse graden in Valkenswaard**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Valkenswaard

Calculatie voor 6,22 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Valkenswaard?

Praktisch iedereen ondervindt zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Valkenswaard is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,22 naar 0 Duitse graden te reduceren.